Wednesday 18 January 2012

Resepi Masakan - Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang

Resepi Masakan - Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang



Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang 


Bahan A


Dua ekor ikan tongkol sederhana besar  
5 keping asam gelugor  
2 inci halia, ditumbuk kasar  
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar  
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar  
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula  
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)


Bahan B 


Santan pekat dari satu biji kelapa  
3 keping asam gelugor 
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk  
4 ulas bawang putih, ditumbuk  
1 inci halia, ditumbuk  
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes  
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)  
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.  
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka 
(atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")  
Garam secukup rasa  
Minyak untuk menumis


Cara memasak:


Rebus bahan A sehingga masak, 
dan renihkan selama setengah jam,
 kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.  
Pijarkan minyak di dalam periuk  
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia,
 sehingga naik bau  
Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna)
 dan goreng sehingga keluar minyak  
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan
 (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa).
 Biarkan mendidih  
Masukkan santan pekat dan asam gelugor  
Bila mendidih masukkan gula merah  
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya 
(kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)  
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.


Sambal kelapa untuk Nasi Dagang


Bahan-bahan: 


Kelapa parut (sebiji), disangrai sehingga perang  
4 sudu makan gula kabung (manisan)  
Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja


Cara memasak:


Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit.
 Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya.
 Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya.
 Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa.
 Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.




Resepi Masakan - Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang





klik sini


beliemas.com

No comments:

Post a Comment