Wednesday 18 January 2012

Resepi Masakan - Nasi Dagang

Resepi Masakan - Nasi Dagang







Nasi Dagang


Bahan-bahan:


5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)  
2 cawan santan pekat  
4 cawan santan cair  
2 sudu besar halba  
10 ulas bawang merah kecil, mayang halus  
6 ulas bawang putih, mayang halus  
1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)  
Garam dan gula secukup rasa.


Cara memasak: 



Didihkan air didalam periuk kukusan 
Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam 
Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus 
Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak 
Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar 
Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya. 
Hidang panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.




Resepi Masakan - Nasi Dagang






klik sini


beliemas.com



No comments:

Post a Comment