Tuesday 17 January 2012

Resepi Masakan - IKAN PARI LEMAS

Resepi Masakan - Ikan Pari Lemas!!!!



Ikan Pari Lemas!!!!


Bahan A:


1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar)  
- di basuh bersih  
- sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.  
- letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)


Bahan B:


5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)  
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus  
2 batang serai di mayang halus  
1 helai daun limau purut di koyak empat  
25 biji cili padi di mayang halus  
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang  
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus  
3 sudu besar minyak masak  
2 sudu besar sos minyak ikan  
sedikit ajinamoto  
1/2 sudu kecil garam  
1/4 sudu kecil gula


Bahan C:


10 biji limau kasturi


Cara memasak:


1.Campurkan kesemua bahan B,
 dan gaul sehingga rata, 
2.kemudian masukkan kedalam bahan A.
 3.barulah bahan C di perah keatasnya,
 balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas.
4. biarkan selama 15 minit untuk dia mesra 
dengan kesemua bahan-bahan tadi.
 lepas tu kukus/bakar selama 20 minit 


Resepi Masakan - Ikan Pari Lemas!!!!


  klik sini  beliemas.com
    




No comments:

Post a Comment