Wednesday 18 January 2012

Resepi Masakan - Kari Kepala Ikan

Resepi Masakan - Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan


Bahan-bahan:


1 kg kepala ikan  
50 gm bawang merah  
30 gm halia (dikisar)  
30 gm bawang putih (dikisar)  
50 gm cili kering (dikisar)  
50 gm ketumbar  
40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas  
10 gm serbuk lada putih  
40 gm serbuk kunyit  
1 liter santan kelapa  
20 gm garam  
10 biji kacang bendi  
6 biji terung 


Cara memasak:  



Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa. 
Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati. 
Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak. 
Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa. 


Resepi Masakan - Kari Kepala Ikan


klik sini.........:)smile
beliemas.com



No comments:

Post a Comment