Tuesday 17 January 2012

Resepi Masakan - Tom Yam

Resepi Masakan - Tom Yam

Tom Yam


Bahan-bahan:


Ayam - 1/4 ekor (dipotong kecil)  
Daging - 250 gm (dipotong kecil)  
Udang - terpulang pada tukang masak 


Bahan A – 


Blenderkan Halia  
3 inci Bawang merah  
6 ulas Cili api  
20 biji (seeloknya yg dah masak berwarna merah) 


Bahan-bahan lain 


Minyak masak - 1/5 cawan  
Serai - 6 btg serai (diketuk) - lebih pun boleh  
Lobak merah - 2 btg (dipotong)  
Bunga kubis - 150 gram  
Putik jagung - 2 bungkus  
Tomato - 3 biji (potong 4)  
Bawang besar - 3 biji (potong 4)  
Daun limau purut - 3 atau 4 helai  
Limau nipis - ambil airnya, dan ikut keperluan  
Batang saleri - 2/3 btg dari sepokok (potong panjang 1/2 in) cili api - diketuk (jika rasa perlu untuk tambahkan kepedasan)  
Sos ikan - dalam 1 atau 2 sudu  
Air  
Garam  
Bahan perasa - jika berminat 


Cara memasak: 



Panaskan minyak dalam periuk, dan tumiskan bahan2 yang dikisar (Bahan A). 
Masukkan juga serai yang telah diketuk. Tumis sehingga pecah minyak. 
Masukkan daging yang telah dipotong. Masak sehingga empuk. Dalam proses ini, sedikit air perlu ! 
ditambah, hanya utk menyempokkan daging. 
Bila daging telah empok, masukkan ayam.
 Masak lagi sehingga ayam 3/4 masak.
 Tambahkan air hingga paras air tu... 1 1/2 kali ganda dari bahan2 yang ada didalam periuk tu. 
Masukkan udang jika berminat.
 Masak lagi hingga air mengelegak. 
Masukkan lobak merah, putik jagung dan bunga kobis.
 Masukkan juga daun limau purut. 
Cili api yg telah diketuk (pastikan dulu tahap kepedasannya - mungkin anda telah berpuas hati). 
Masukkan jua... tomato dan bawang besar, serta batang saleri.
 Sos ikan dan garam serta bahan perasa jika berminat.
 Pastikan mengelegak.... dan tutupkan api. 
Akhir sekali masukkan perahan air limau.... 
Seimbangkan rasa masin dan masam..... 




Resepi Masakan - Tom Yam


klik sini......:)
beliemas.com




No comments:

Post a Comment