Wednesday 18 January 2012

Resepi Masakan - Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Resepi Masakan - Gulai Tempoyak Ikan Kembung

Gulai Tempoyak Ikan Kembung


Bahan-bahan:


1 kg ikan kembung (dipotong dua)  
1 ikat taugeh kasar  
1 cawan tempoyak  
1 batang serai 10 biji cili padi  
Serbuk kunyit  
Garam 


Cara memasak: 



1.Masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi
 yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
2.Tempoyak dibancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
Masukkan serbuk kunyit dan garam
3.Apabila mendidih, masukkan taugeh. Sedia untuk dihidang.




Resepi Masakan - Gulai Tempoyak Ikan Kembung





klik sini  beliemas.com



No comments:

Post a Comment